18 Julai 2011

Sambal Udang + Petai




Bahan-bahan::


  • udang
  • petai
  • cili kering*
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • sedikit halia*
  • 1 keping asam keping (gn air asam jawa pun ok)
  • sedikit belacan*
  • garam dan gula secukupnya


cara-cara::

bersih kan udang,petai belah 2..tp ikut citarasa sendiri pun ok..kisar bahan yg bertanda * ..kemudian tumis bahan kisar td sampai naik bau,masukkan asam keping,garam,gula dan petai..masak sampai pekat..last sekali masukkan udang..agak2 udang dah masak blh la angkat dan hidang..dah siap..

p/s:::cili,garam dan gula..ikut rasa lidah kita la ye..klu kurang garam atau gula blh la tambah lg..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan