bahan-bahan:::
ikan pari (ikan apa2 pun tak pe)
- cili kering*
- bawang merah*
- bawang putih*
- halia*
- belacan*
- serai (diketuk)
- air asam jawa
- air
- daun kesum (klu tambah bunga kantan lg sedap)
- bendi (terung pun sodap)
- tomato
- garam sekucup rasa
cara-cara:::
bersihkn ikan...kisar bahan yg bertanda * kemudian..tumis sampai naik bau dan bahan tumis masak..kemudian masukkan air asam jawa,daun kesum dan serai..klu ada bunga kantan masukkan juga..masak sampai naik bau dan wangi...lepas tu blh masukkan air..air ikut banyak mana ikan..tp jgn bnyak sangat..nanti cair..agak2 dah mendidih air tu blh lah masukkan ikan dan garam..kacau..agak ikan dah masak masukkan bendi dan tomato..kacau dan kacau..dah siapp...
p/s=bahan2 dan garam.. ikut sukatan sendiri..lauk-lauk senang nak ajust..bahan2nya..klu kene betul gaya buatnya..bahan tak cukup pun blh jadi sodapp...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan