04 Julai 2011

Kari Udang


Buat kari se simple yang boleh cepat dan sedap...

Bahan-bahan:::
  • Udang sederhana besar
  • Santan..(bergantung banyak mana udang)
  • Penumis 4 sekawan..
  • 10 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit halia
  • Daun kari
  • 1 peket kecil rempah kari udang 
  • Sedikit belacan (klu suka la)
  • Garam
cara-cara:::

blander cili kering,bawang besar,bawang putih,halia,belacan dan rempah kari...kemudian panaskan periuk..tumis penumis 4 sekawan dan daun kari sampai naik bau..dah ok masukkan rempah yg dah di blender td..masak rempah sampai pecah minyak..kemudian masukkan santan dan garam... sesekali kacau..dah mengelegak santan blh lah masukkan udang tunggu sampai udang masak..rasa2 dah ok boleh lah masukkan kacang buncis..jgn terlalu lama masak kacang nanti lembek pulak..ok dah siap..senang aje kan..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan