30 Jun 2011

Ayam Kalio Berbijan - Resepi Masakan Melayu



Bahan-Bahan
  • 1/2 ekor ayam - dibahagi dua dan dikelar
  • Sedikit lada sulah
  • 10 tangkai cili kering - dikisar
  • 1 cm halia - dikisar
  • 1 cam lengkuas - dikisar
  • 4 biji buah keras - dikisar
  • 4 sudu bijan
  • 1 biji kelapa - ambil 3 cawan santan
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 sudu besar gula Melaka
  • Garam secukup rasa
  • Bawang merah - dihiris halus
  • Sedikit minyak untuk menumis


Cara Penyediaan

1. Ayam dibersihkan dan diperap dengan garam dan lada sulah selama sejam.
2. Tumis bawang merah sampai garing kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau lagi sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan serai, kemudian tutup periuk.
4. Bila hampir empuk masukkan santan dan gula Melaka.
5. Biar sampai betul-betul empuk, masukkan bijan. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa

Tiada ulasan:

Catat Ulasan