Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam - dibahagi dua dan dikelar
- Sedikit lada sulah
- 10 tangkai cili kering - dikisar
- 1 cm halia - dikisar
- 1 cam lengkuas - dikisar
- 4 biji buah keras - dikisar
- 4 sudu bijan
- 1 biji kelapa - ambil 3 cawan santan
- 2 batang serai - dititik
- 2 sudu besar gula Melaka
- Garam secukup rasa
- Bawang merah - dihiris halus
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara Penyediaan
1. Ayam dibersihkan dan diperap dengan garam dan lada sulah selama sejam.
2. Tumis bawang merah sampai garing kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau lagi sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan serai, kemudian tutup periuk.
4. Bila hampir empuk masukkan santan dan gula Melaka.
5. Biar sampai betul-betul empuk, masukkan bijan. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan